Διακοπή συντάξεων ομογενών από πρώην ΕΣΣΔ
25
Ιανουαρίου 2013, 02:00

Σας στέλνουμε Δελτίο Τύπου και επιστολή της Π.Ο.Ε. προς τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά
σχετικά με Διακοπή συντάξεων ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ


ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310 227-822 FAX:2310 227-213
www.poe.org.gr // e-mail:info@poe.org.gr
Θεσσαλονίκη, 16-1-2013 Αρ.Πρ.:5691
Προς : Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
κ. Αντώνη Σαμαρά
Κοινοποίηση : Ιωάννη Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών
Ιωάννη Βρούτση , Υπουργό Εργασίας
Θέμα: Διακοπή συντάξεων ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ.
Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας διακόπτονται οριστικά οι συντάξεις του ΟΓΑ σε 25.000 ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ. Το γεγονός αυτό το θεωρούμε καταδικαστικό διότι παράλληλα περικόπτεται και η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη με αποτέλεσμα πλείστοι εξ΄ αυτών των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξαθλίωσης της πείνας και του θανάτου .
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος έχοντας λάβει γνώση από τα στελέχη της στο χώρο των νεοπροσφύγων αντιτίθεται σθεναρά στην εξέλιξη αυτή καταθέτοντας στην κρίση σας τα δύο κύρια επιχειρήματά μας :
1)Η πρόβλεψη του νομοθέτη συνιστά μια σαφέσταστη αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ Ελλήνων πολιτών καθώς διακόπτονται φωτογραφικά μόνο οι συντάξεις των ανασφαλίστων υπερηλίκων από την πρώην ΕΣΣΔ και όχι των υπολοίπων συμπολιτών μας με αναφορά στο νόμο περί εικοσαετούς παραμονής στην χώρα.
2) Είναι γνωστό κύριε Πρωθυπουργέ, ότι η Ελληνική πολιτεία διαχρονικά δεν προέβη στις κατάλληλες διπλωματικές ενέργειες που θα απέφεραν την επίτευξη διακρατικών συμφωνιών για την αναγνώριση της εργασιακής προϋπηρεσίας των ομογενών μας από τις χώρες προέλευσή τους, με αποτέλεσμα οι συμπατριώτες μας μετά και από αυτή την τελευταία δυσμενέστατη εξέλιξη να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την φυσική τους εξόντωση .
Οι ομογενείς μας από την πρώην ΕΣΣΔ κύριε Πρωθυπουργέ, αποτελούν το τελευταίο κομμάτι του γενοκτονημένου Ποντιακού Ελληνισμού που βρέθηκε ιστορικά στα εδάφη του Καυκάσου και της Ρωσίας λόγω των Οθωμανικών και Κεμαλικών διώξεων, είναι οι Έλληνες εκείνοι που διατήρησαν τα ελληνικά τους διαβατήρια με κίνδυνο της ζωής τους και πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά για να τα κρατήσουν κατά την περίοδο του σταλινισμού , είναι οι Έλληνες εκείνοι που λόγω της καταγωγής τους και της πίστης τους στα ιδανικά του έθνους και της Ορθοδοξίας υπέστησαν εντός του 20ου αιώνα πολλαπλές γενοκτονίες και εξορίες μέχρι τα βάθη του Καζακστάν.
Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η ελληνική πολιτεία κύριε Πρωθυπουργέ σήμερα, για τους αγέρωχους γέροντες και γερόντισσες καθώς το όνειρό τους ήταν να πεθάνουν στην Ελλάδα, να πεθάνουν με αξιοπρέπεια.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Παρχαρίδης Γεωργιάδης Γιώργος
Καθηγητής Καρδιολογίας Δημοσιογράφος

 

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310 227-822 FAX:2310 227-213
www.poe.org.gr // e-mail:info@poe.org.gr
Θεσσαλονίκη, 16-1-2013 Αρ.Πρ.:5692
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Διακοπή συντάξεων ανασφαλίστων υπερηλίκων ομογενών από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στην διακοπή των συντάξεων των 25.000 ανασφαλίστων υπερηλίκων ομογενών από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ Ελλήνων ίσων πολιτών καθώς διακόπτονται οι συντάξεις μόνο των νεοπροσφύγων από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ και των Βορειοηπειρωτών.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στο φάσμα της πείνας και της φυσικής εξόντωσης 25.000 αγέρωχους γέροντες και γερόντισσες του Ευξείνου Πόντου καθώς διακόπτεται και η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Επίσης λόγω της αδυναμίας της ελληνικής πολιτείας να προχωρήσει διαχρονικά σε επίτευξη διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ για την αναγνώριση της εργασιακής προϋπηρεσίας όλων των Ποντίων ομογενών, αφήνονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι σήμερα στο έλεος του Θεού καθώς έχασαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα δεκαετιών στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τους κόπους δηλαδή μιας ολόκληρης ζωής, ενώ την ίδια στιγμή σήμερα εδώ στην μητέρα πατρίδα, οι ανασφάλιστοι και υπερήλικοι ομογενείς οδηγούνται σε καθεστώς ανθρωπιστικής καταστροφής στον αφανισμό και την εξάλειψη .
Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ιστορικό παράδοξο καθώς οι Πόντιοι ομογενείς επί δεκαετίες ολόκληρες στην πρώην Σοβιετική Ένωση πλήρωσαν με πολύ ακριβό τίμημα την προσήλωσή τους στα ιδανικά του έθνους και της Ορθοδοξίας. Η μάνα Ελλάδα όπως την αποκαλούν δεν πρέπει να γίνει γι' αυτούς η κακιά μητριά , γι' αυτούς όλους που είναι παιδιά της Μήδειας.
Εξάλλου το όνειρό τους ήταν μια φορά στην ζωή τους να πατήσουν στα ιερά χώματα της Ελλάδος, να τα φιλήσουν δακρυσμένοι και να πεθάνουν στην χώρα των παιδικών τους ονείρων. Ας πράξει επιτέλους η πολιτεία το αυτονόητο: Να πραγματοποιήσει το παιδικό τους όνειρο με αξιοπρέπεια.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα πράξει τα πάντα εντός του νομίμου πλαισίου για την υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος των ομογενών μας .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ , ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ,