50 Χρόνια Ξανθιώτικο Καρναβάλι-Βραδιές Λαογραφίας
18
Φεβρουαρίου 2015, 02:00
Με τα χορευτικά του τμήματα, εμφανίσεων στις 16/2/2915  και παιδικό στις 18/2/2015, συμμετείχε ο Σύλλογος μας στις βραδιές λαογραφίες στα πλαία του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού που εφέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Και τα δύο χορευτικά απέδωσαν εξαιρετικά παραδοσικούς χορόυς και απέσπασαν θερμό χειροκρότημα του κοινού. Χώρος εκδηλώσεων το Δημοτικό αμφιθέατρο.
Προκηρύχθηκαν οι θέσεις για την διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου
14
Ιανουαρίου 2014, 02:00
Προκηρύχθηκαν οι θέσεις για την διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου- Πότε ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεωνΣάρκα και οστά παίρνει το όνειρο χιλιάδων ποντίων για τη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου, ένα χρόνιο αίτημα των ποντιακών συλλόγων, με την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντας για σύναψη σύμβασης έργου Ιδιωτικού Δικαίου για εκπαιδευτές Ποντιακής Διαλέκτου στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που εξέδωσε το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Ενδεικτικά το αντικείμενο εργασίας των Εκπαιδευτών Ποντιακής διαλέκτου θα είναι η διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου στα τμήματα μάθησης, η συμμετοχή στις συ
Κάλαντα στις αρχές της Ξάνθης
27
Δεκεμβρίου 2013, 02:00
Κάλαντα στις αρχές της Ξάνθης ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2013, μια λαμπρή και μαγική γιορτή και ο Σύλλογος μας τραγούδησε τα παραδοσιακά κάλαντα του αλησμόνητου Πόντου στις αρχές της πόλης μας στην καθιερωμένη επίσκεψη τους την παραμονή των Χριστουγέννων. Τα μέλη της χορωδίας αλλά και νέοι και νέες με παραδοσιακές φορεσιές επισκέφθηκαν με την σειρά τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, τον Διοικητή της 25ης ΤΘ Ταξιαρχίας, τον Στρατηγό Διοικητή Δ΄Σ. Σ. , τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμονα, και τον Αντιδήμαρχο κ. Μπένη Δημήτριο. Τα καλά και ευλογημένα Χριστούγε
Ποντιακά κάλαντα στις τοπικές αρχές από τον σύλλογο
28
Δεκεμβρίου 2010, 14:26
Με χαμόγελα, ευχές και κεράσματα υποδέχθηκαν τα μέλη της χορωδίας του συλλόγου οι αρχές του τόπου κατά την καθιερωμένη επίσκεψη τους για να πούνε τα παραδοσιακά κάλαντα του Πόντου. Τα μέλη της χορωδίας, τα οποία συνόδευαν παιδιά του συλλόγου ντυμένα με τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, επισκέφθηκαν με την σειρά τον Στρατηγό Διοικητή Δ΄Σ.Σ., τον Νομάρχη Ξάνθης, τον Δήμαρχο Ξάνθης και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα.
Ποντιακά Χριστούγεννα
16
Δεκεμβρίου 2009, 18:46
Από τις θρησκευτικές γιορτές, μεγάλη σημασία έδιναν στα Χριστούγεννα. Την παραμονή των Χριστουγέννων εθήμιζαν (έλεγαν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα). Τα πιο χαρακτηριστικά και ιδιωματικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα του Πόντου είναι τα ακόλουθα:Χριστός ΄γεννέθεν,χαράν σον κόσμον,χα καλή ωρά, καλή σ' ημέρα.Χα καλόν παιδίν οψέ ΄γεννέθεν,οψέ ΄γεννέθεν, ουρανοστάθεν.Τον εγέννεσεν η Παναγία,Τον ενέστεσεν Αϊ- Παρθένος.Εκαβάλκεψεν χρυσόν πουλάρινκι εκατήβεν σο σταυροδρόμι,σταυροδρόμι και μυροδρόμι.Έρπαξαν Ατόν οι χιλ' Εβραίοι,χιλ΄ Εβραίοι και μυρι' Εβραίοι.