Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ για την επίσκεψη κ.Νταβούτογλου,
16
Δεκεμβρίου 2013, 02:00

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Θεσσαλονίκη,13-12-2013 Αρ.Πρ.:6431
Προς: Υπουργό Εξωτερικών Τουρκίας

Κοινοποίηση :
-Υπουργό Εξωτερικών Ελλάδας
-Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου

 

Κύριε Νταβούτογλου,
Εν όψει της επικείμενης αφίξεως σας στην Ελλάδα, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως εμείς οι απόγονοι των γενοκτονημένων και ξεριζωμένων Ποντίων, ειλικρινώς επιθυμούμε την εμπέδωση της φιλίας και τις συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια για να μπορέσει να αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς θα πρέπει να στηριχθεί σε δύο βασικούς πυλώνες, της εξιλέωσης και του σεβασμού.

Είναι επιτακτική ανάγκη η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία να εξιλεωθεί τόσο απέναντι στην ιστορία όσο και στην ίδια την ανθρωπότητα, αναγνωρίζοντας τις θηριωδίες που διεπράχθησαν σε βάρος των χριστιανικών λαών της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας, ζητώντας επιτέλους συγγνώμη από τους λαούς αυτούς, ανάμεσα στους οποίους έχουν το θλιβερό προνόμιο να περιλαμβάνονται και οι Έλληνες του Πόντου.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των υπόλοιπων χριστιανικών λαών της Ανατολής από μέρους Σας σε συνδυασμό με τον σεβασμό που επιβάλλεται να επιδείξετε απέναντι στα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία των Προγόνων μας, όπως η Αγία Σοφία Τραπεζούντος που πρόσφατα μετατρέψατε σε τζαμί, αποτελούν προαπαιτούμενα στην διαδικασία προσέγγισης των δύο λαών.
Μην ξεχνάτε κύριε υπουργέ πως η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία έχεις ως θεμέλιο όλους εμάς, των οποίων οι πρόγονοι έχουν εδώ και αιώνες εμποτίσει κάθε σπιθαμή γης με τον ιδρώτα και το αίμα τους, αφήνοντας ιερά παρακαταθήκη τα ίδια τους τα οστά.
Ζητούμε από εσάς την άμεση αναγνώριση της Γενοκτονίας ως ένδειξη σεβασμού και μετάνοιας απέναντι στους προγόνους μας, τον σεβασμό των μνημείων μας, πολιτισμικών και θρησκευτικών, και την άμεση αποκατάσταση όσων έχουν κατά το παρελθόν ή πρόσφατα βεβηλωθεί.

Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Επαμεινώνδας Φαχαντίδης Χρήστος, Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.
Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Τοπαλίδης, Δικηγόρος

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης