Δυναμική ενεργοποίηση των Ποντίων της Ξάνθης υπέρ του γηροκομείου
19
Ιανουαρίου 2011, 20:57
Δυναμική ενεργοποίηση των Ποντίων της Ξάνθης υπέρ του γηροκομείου
Θ. Ρωμανίδης: «Στηρίζουμε, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια μονιμότερη λύση» Μετά τον επιτυχημένο ραδιομαραθώνιο και την κινητοποίηση των Ξανθιωτών για την επιβίωση του ταλανιζόμενου από σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα γηροκομείου, ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης ενεργοποιείται με δυναμικό τρόπο.

Εστιάζοντας στην παροιμιώδη αγάπη και μέριμνα των Ποντίων προς τους γεροντότερους, ο Ξανθιώτικος σύλλογος αποφάσισε να διοργανώσει ένα διήμερο ποντιακού θεάτρου και να δώσει όλα τα έσοδα στην υπόθεση της διάσωσης του ιδρύματος. Έτσι, το επόμενο Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιανουαρίου στο δημοτικό αμφιθέατρο της πόλης, θα δοθούν δύο θεατρικές παραστάσεις με γενική είσοδο πέντε ευρώ και ώρα έναρξης την 20.00. Το Σάββατο θα παρουσιαστεί το έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Ο χωρέτες», από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μπέλλες» του δήμου Μουριών Κιλκίς και την Κυριακή το έργο του Σίμου Λιανίδη «Σα κρύα τη λουτρού» από τον Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης.

«Η αγωνία που εκφράσθηκε από την πρόεδρο του γηροκομείου Ξάνθης μάς συγκίνησε βαθύτατα και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το διήμερο αποκλειστικά για την ενίσχυση του γηροκομείου» λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Ρωμανίδης: «Ήταν μια παλιότερη επιθυμία του συλλόγου να βοηθήσει, την οποία επέτεινε η έκκληση που απηύθυναν οι τρόφιμοι και το διοικητικό συμβούλιο του γηροκομείου. Και είπαμε κι εμείς ως πολιτιστικός σύλλογος να βοηθήσουμε στην προσπάθεια που γίνεται από την κοινωνία της Ξάνθης, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γονείς και οι παππούδες μας έζησαν την ανέχεια και την εγκατάλειψη και νοιώθουμε λίγο περισσότερο το πρόβλημά τους».

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός γηροκομείου με μαραθώνιους»

Ο κ. Ρωμανίδης χαρακτηρίζει «καταστροφική» την προοπτική ενός πιθανού κλεισίματος του γηροκομείου που επικρέμεται και απειλεί το μέλλον του, λέγοντας ότι «55 άνθρωποι έχουν βρει εκεί καταφύγιο και φροντίδα για να μπορέσουν να περάσουν με αξιοπρέπεια τα τελευταία χρόνια της ζωής τους» και προσθέτοντας: «Μας συγκλονίζουν οι προσπάθειες των εργαζόμενων και του διοικητικού συμβουλίου να μην νιώθουν οι τρόφιμοι του γηροκομείου ξεχασμένοι και ξεκομμένοι από το κοινωνικό σύνολο. Να στολίσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους με ομορφιά σε ένα χαρούμενο και άνετο περιβάλλον που προσφέρει φιλοξενία, αγάπη και θαλπωρή στους κουρασμένους απόμαχους της ζωής».

Όσον αφορά τη στήριξη που δια στόματος της προέδρου Βιβής Στυλιανίδου ζητείται για το γηροκομείο, αλλά και κάποια παράπονα που διατυπώθηκαν από μέρους της, ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων δηλώνει: «Εμείς δεν έχουμε μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Κάθε Χριστούγεννα πηγαίνουμε και λέμε τα κάλαντα και μία φορά κάθε χρόνο πηγαίνουν οι γυναίκες του συλλόγου και προσφέρουν ποντιακά εδέσματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα… Από την άλλη, δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός γηροκομείου με μαραθώνιους και προσφορές… Θα πρέπει να βρεθεί μια μονιμότερη λύση με κάποια σταθερή επιχορήγηση, με κάτι περισσότερο που πρέπει να γίνει. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε συνέχεια μαραθώνιους αλλά αυτό δεν γίνεται, πόσο μπορεί ν’ αντέξει η κοινωνία;» αναρωτιέται ο πρόεδρος των Ποντίων της Ξάνθης και προσθέτει: «Και δεν είναι μόνο το γηροκομείο, ενδεχομένως αύριο-μεθαύριο να είναι το Ψυχολογικό Κέντρο ή κάποιο άλλο ίδρυμα. Εντάξει, είπαμε… Δ.Ν.Τ. αλλά λίγο να δούμε και δίπλα μας…».

Ο κ. Ρωμανίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη στήριξη της προσπάθειας τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μπέλλες» από τις Μουριές του Κιλκίς και την Φιλοτελική Εταιρεία Ξάνθης, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους φορείς της Ξάνθης. απηύθυνε δε έκκληση προς όλους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Συντάκτης: Θοδωρής Μπακάλης