Γιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγου
25
Νοεμβρίου 2009, 11:26

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η εκδήλωση Γευσιγνωσίας από το τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης.

Στην κατάμεστη αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του συλλόγου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν με αγάπη και μεράκι οι Γυναίκες του Τμήματος.

Ζυμωτό ψωμί, Πιροσκί, Βαρένικα Τελλή Πισία, Μπορτς, Λάχανο με φασόλια, Κιντέατα, Σορβά, αλλά και γλυκά όπως τα οτία.

Η Πρόεδρος του Τμήματος κα Σαριπανίδου Μαρία σε συνεντεύξεις που παρέθεσε στον τοπικό τύπο αναφέρει:

«Η γιορτή Γευσιγνωσίας γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων που κάνει ο σύλλογος, από το κύτταρο του που λέγεται Τμήμα Γυναικών και που δημιουργήθηκε το 2002 μετά τη παρότρυνση του πρώην προέδρου Γιώργου Ταβουλτσίδη».

«… οι γυναίκες του συλλόγου έδωσαν και την ψυχή τους, ο κόπος ήταν πολύ μεγάλος, αλλά και ο σκοπός σημαντικός, να μάθει η τοπική κοινωνία και η νεολαία , εκτός συλλόγου τα βασικά εδέσματα του Πόντου. Όπως εμείς ήρθαμε εδώ και μάθαμε την θρακιώτικη κουζίνα, έτσι και δικά μας φαγητά μπαίνουν στο διατροφολόγιο των ξανθιωτών»

 Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο γνωστός παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς», Ευτύχης Μπλέτσας. Ήταν παρόν και στις προετοιμασίες των παραδοσιακών φαγητών όπου έδωσε και πήρε πολλές νέες ιδέες και συμβουλές. Αναφερόμενος στην εκδήλωση και την πρωτοβουλία του τμήματος:

«Είναι μια προσπάθεια να μην ξεχάσουμε τις βασικές αξίες της διατροφής μας γιατί βλέπουμε πως όσο περνάνε τα χρόνια πόσο σημαντικό είναι να τα κρατάμε μέσα μας. Καλό είναι να σκεφτούμε ότι μέσα στην οικονομική κρίση μάλλον θα πρέπει να γυρίσουμε σ’ αυτές τις παραδοσιακές συνταγές, όπως η ποντιακή κουζίνα, που είναι συνταγές μαγειρικής οικονομίας, γιατί μαγείρευαν με αυτά που είχαν. Και μαγείρευαν με τέτοιο τρόπο, ώστε και να χορταίνουν και να είναι υγιεινό και θρεπτικό και οικολογικό το φαγητό τους. Όσο περισσότερο γυρίζουμε κι εμείς οι νέοι σε αυτές τις αρχές μαγειρικής οικονομίας τόσο καλύτερα μπορούμε να ζήσουμε»

Υπόσχεση του τμήματος είναι να συνεχίσει τέτοιου είδους εκδηλώσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας.

 Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το «ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ» και το «ΚΤΗΜΑ ΣΓΟΥΡΙΔΗ» για την προσφορά κρασιών για το σκοπό της εκδήλωσης.

Γιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγουΓιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγουΓιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγουΓιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγουΓιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγουΓιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγουΓιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγουΓιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγουΓιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγουΓιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγουΓιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγουΓιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγουΓιορτή Γευσιγνωσίας από το Τμήμα Γυναικών του συλλόγου