Γιορτή για την ημέρα της μητέρας
31
Μαΐου 2011, 05:16

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο σύλλογος μας τίμησε την «Ημέρα γιορτής της μητέρας», στις 8 Μαΐου 2011,  με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον σύλλογο μας.

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, ο αντιδ/χος του Δήμου Ξάνθης κ. Μούρκας Χρήστος, εκπρόσωπος του Δ/τη του Δ.Σ.Σ., φίλες και φίλοι του συλλόγου.

 Στην ομιλία του ο πρόεδρος μας τόνισε μεταξύ των άλλων. «Εμείς ως απόγονοι προσφύγων στεκόμαστε ευλαβικά και τιμούμαι ιδιαίτερα την μάνα της προσφυγιάς. Τη Πόντια μάνα. Την πρόσφυγα μάνα  

   Στην μακραίωνη ιστορία του Πόντου, οι γυναίκες του Πόντου , οι Πόντιες μάνες, είναι δημιουργικές, φιλότιμες μέσα στο σπίτι, σκληρές εργατικές και δυναμικές έξω από αυτό. Οι παλαιότεροι ιστοριογράφοι όταν αναφέρονται στην Πόντια μάνα κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην αρετή, την ανδρεία και την εργατικότητα της.

  Οι αγρότισσες γυναίκες του Πόντου δεν βαρυγκωμούσαν  για τον κόπο των αγροτικών εργασιών. «Τσακέλα επίκαν τα χέρα τουν», τσαπιά έκαναν τα χέρια τους, για να αναστήσουν, να μεγαλώσουν, να μορφώσουν τα παιδιά τους.

  Στις πόλεις η Πόντια γυναίκα, πιο μορφωμένη, καλή νοικοκυρά , με συμπεριφορά αρχόντισσας.

  Και ύστερα. μετά από σχεδόν 3 000 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας Ελληνισμού στον αλησμόνητο Πόντο, ήρθαν οι διωγμοί, η καταστροφή, η προσφυγιά.

  Στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου η Πόντια Μάνα και το μικρό παιδί κατέχουν ιδιαίτερη θέση.

Η μάνα και το παιδί αποτέλεσαν συγκεκριμένο στόχο του προμελετημένου εγκλήματος, λόγω του ειδικού βάρους στην κοινωνία και την οικoγένεια.

Από την άλλη ήταν αυτή που έγινε αποδέκτης  όλων των επιπτώσεων της γενοκτονίας (χηρεία, προσφυγιά, βιασμός, ορφάνια, κ.α.)…..»

 Στην συνέχεια ο προσκεκλημένος ομιλητής, ιατρός κ. Ρωμανίδης Κωνσταντίνος, αναφέρθηκε στην μάνα διαβάζοντας σχετικά ποιήματα που αποδίδουν με τον πιο τρυφερό τρόπο την ιδιαίτερη θέση και αξία της μάνας στην ζωή του καθενός μας αλλά και στην κοινωνία.

  Η εκδήλωση έκλεισε με ένα δρώμενο στην ποντιακή διάλεκτο που με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσίασαν οι Ερμιόνη Ιωσηφίδου και ο Μακρίδης Ελευθέριος.

 Τέλος οι κυρίες του συλλόγου προσέφεραν καφέ και αναψυκτικά στην λέσχη συλλόγου συνοδευόμενα από νόστιμα ποντιακά εδέσματα.

Γιορτή για την ημέρα της μητέραςΓιορτή για την ημέρα της μητέραςΓιορτή για την ημέρα της μητέραςΓιορτή για την ημέρα της μητέραςΓιορτή για την ημέρα της μητέραςΓιορτή για την ημέρα της μητέραςΓιορτή για την ημέρα της μητέραςΓιορτή για την ημέρα της μητέρας