Κοπή βασιλόπιτας 2013. Τηλέμαχος Τσιμιρίκας
18
Ιανουαρίου 2013, 02:00

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Σας καλούμε να παραβρεθείτε στην εκδήλωση

- κοπής της Βασιλόπιτας και
- βράβευσης μαθητών /μαθητριών Γυμνασίου και Λυκείου που αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος 2011-2012 η εισήχθησαν το 2012 στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και είναι παιδιά μελών του Συλλόγου μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 στις 18:00, στις αίθουσες του Συλλόγου, παρ. Θερμοπυλών 8.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος, Συγγραφέας – Ποιητής με θέμα: «Παιδεία, από την αρχή».

Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Με τιμή
Το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Τηλέμαχου Τσιμιρίκα, του λαμπρού παιδιού από τη Μεσορόπη Καβάλας, που θυσιάστηκε για να σώσει τα αδέλφια του.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τηλέμαχος Τσιμιρίκας
Το χρυσό παιδί που θυσιάστηκε για τα αδέλφια του

«Έτσι ήταν πάντα ο Τηλέμαχος. Έμπαινε μπροστά για όλους. Ήταν το καλύτερο παιδί της τάξης και του σχολείου, και δεν το λέμε επειδή χάθηκε. Και πριν έναν μήνα, και πέρσι και πρόπερσι το ίδιο λέγαμε». Μια συμμαθήτρια του.

Ο 15χρονος Τηλέμαχος Τσιμιρίκας, αριστούχος μαθητής, σε μια πρωτοφανή κίνηση αυτοθυσίας και χωρίς δεύτερη σκέψη δεν δίστασε στιγμή και όρμηξε μέσα στο σπίτι που καίγονταν, στην Μεσορόπη Καβάλας λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα, για να γλιτώσει τα δύο αδελφάκια τον 5χρονο Ανδρέα και τον 9χρονο Γεράσιμο. Χάθηκε μαζί με αυτά.
Παιδί μιας ξεχωριστής οικογένειας, του Γιώργου και της Ειρήνης, που μεγάλωναν δέκα παιδιά, αποτελούσε το καμάρι του σχολείου του στο 6ο Γυμνασίου Καβάλας,

Η αυτοθυσία του συγκλόνισε.
Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων, έγραψαν:

« Όλοι γνωρίζουμε λοιπόν πως καθώς το σπίτι φλεγόταν τα δύο μικρότερα παιδιά εγκλωβίστηκαν και δεν κατάφεραν να βγουν έξω. Όταν εσύ το αντιλήφθηκες αυτό μάθαμε πως έτρεξες στο κτίριο για να βοηθήσεις τα αδελφάκια σου, μια πράξη που οδήγησε στο θάνατό σου.

Ξέρουμε πως οι περισσότεροι θα δώσουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους εκεί, στο θάνατο που προκλήθηκε, στις ζωές που χάθηκαν. Εμείς όμως δεν σκοπεύουμε σ' αυτό. Θέλουμε να περάσουμε ένα δίδαγμα μέσα από την πράξη σου. Πως όμως αυτή η πράξη μπορεί να αποτυπωθεί στο μυαλό μας και να αποτελέσει πρότυπο για όλα τα παιδιά της ηλικίας μας; Και κυρίως γιατί πρέπει να τη μιμηθούμε και να αποτελέσει σταθμό στη ζωή μας;

Η απάντηση ίσως να μη μπορεί να αποτυπωθεί με λίγες λέξεις γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτί, όταν πρόκειται για πράξεις όπως η δική σου. Πιστεύουμε λοιπόν πως όποιο και να ήταν το αποτέλεσμα, όσο θρήνο και να προκάλεσε η κίνησή σου αυτή, ήταν μια κίνηση άξια θαυμασμού, μια κίνηση που κρύβει τεράστιο θάρρος , τεράστια αγάπη, τεράστια ανθρωπιά. Κι εμείς δίνουμε τεράστια σημασία γιατί η ανθρωπιά, η αυτοθυσία και φυσικά οι αξίες ζωής που κρύβονται από πίσω είναι «πράγματα» που στη σημερινή κοινωνία εκλείπουν και εμείς ονειρευόμαστε να τα ξαναφέρουμε πίσω.

Δεν θέλουμε να ξεγελάσουμε κανένα. Γνωρίζουμε πως το γράμμα μας δε θα μπορέσει να φτάσει στα χέρια σου ποτέ. Ίσως όμως να πέσει στα χέρια κάποιου άλλου ανθρώπου που μπορεί να μη γνωρίζει για το γεγονός ή ακόμα να γνωρίζει απλά ότι έγινε «κάτι». Αν το διαβάσει όμως ίσως να καταφέρουμε να του περάσουμε το μήνυμά μας, ίσως καταφέρουμε να τον ευαισθητοποιήσουμε και να πραγματοποιήσουμε έτσι ένα μέρος από τα όνειρά μας.

Κλείνοντας, πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ σε σένα, ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους σαν κι εσένα, που μας κάνουν να έχουμε ακόμα ελπίδες, να πιστεύουμε πως τα όνειρά μας είναι πραγματοποιήσιμα και κυρίως πως αξίζει να προσπαθήσουμε να τα πραγματοποιήσουμε.»

Πηγή έμπνευσης πρέπει να είναι για τον καθένα μας ο Τηλέμαχος Τσιμιρίκας στην μνήμη του οποίου αφιερώνουμε την εφετινή μας εκδήλωση.

Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης

Κοπή βασιλόπιτας 2013. Τηλέμαχος ΤσιμιρίκαςΚοπή βασιλόπιτας 2013. Τηλέμαχος Τσιμιρίκας