Οδοιπορικό στον Πόντο
10
Φεβρουαρίου 2010, 08:55

Ένα «ταξίδι μνήμης»  στα μυρωμένα χώματα της πατρίδας

«Τι συγκίνηση και αυτή. Ήλθα για να κάτσω λίγα λεπτά τιμώντας την εκδήλωση σας και έμεινα καρφωμένος στην θέση μου» δήλωσε, από βήματος,  ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης Μιχάλης μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Το «Οδοιπορικό στον Πόντο»,ένα ταξίδι μνήμης στα μαρτυρικά χώματα του Πόντου, ξεκίνησε με τον γέρο και την γραία να αναπολούν, έχοντας κοντά τους τα εγγόνια τους και κάτω από τους ήχους της ποντιακής λύρας, την πατρίδα  και τον γέρο δακρυσμένο να «πνίγει» τον πόνο του στην ρακί.

Στην οθόνη εμφανίζεται ο χάρτης του Πόντου με τον μονοκέφαλο αετό σαν ένα μικρό πουλί να κάθεται στην Σινώπη.

Και ύστερα σαν κάποιος να του έδωσε πνοή ξεκινά το πέταγμα του πάνω από τις σημαντικότερες πόλεις του Πόντου κάνοντας στάσεις στην Αμισό, την Μπάφρα, το Ακ Νταγ Ματέν, τα Κοτύορα, την Κερασούντα, την Νικόπολη, την Αργυρούπολη, την Τραπεζούντα, το Κάρς.

Σε κάθε στάση, αφού εκφωνητές κάνουν σύντομη αναφορά με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, τα χορευτικά των Συλλόγων Ποντίων Ν. Ξάνθης και της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικούς χορούς της κάθε περιοχές κάτω από τις μελωδικές φωνές των Γιάννη Κουρτίδη, Πόλιο Παπαγιαννίδη και Στάθη Παρχαρίδη που τους συνοδεύουν στην λύρα ο Γιώργος Ιωσηφίδης, ο Τάσος Πετρόπουλος και ο Γιάννης Σανίδης, στο νταούλι ο Πολυχρονίδης Γιάννης, στο λαούτο ο Τάσος Δασκαλόπουλος και στο αγγείο ο Μοσκοφίδης Γιώργος.

Στο ενδιάμεσο του «ταξιδιού» ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» παρουσίασε το λαϊκό δρώμενο «Κιτίγοτζαδες», μια παραλλαγή των Μωμόγερων από την περιοχή Γουρούχ της Κερασούντας.

Η παράσταση των Μωμόγερων ήταν ένα αυτοσχέδιο λαϊκό θεατρικό δρώμενο  με σατιρικό χαρακτήρα και ύφος που καυτηρίασε τα κακώς δρώμενα της εποχής μας και σκόρπισε γέλιο.

«Ο Πόντος εν άστρο φωτεινό…..», ακούγεται από το βάθος της σκηνής και το ταξίδι φτάνει στο τέλος όπως άρχισε. Η γραία απευθυνόμενη στα εγγόνια της λέει  «…. γι αυτά πονάει ο παππούς σας» και τα παροτρύνει να μην ξεχάσουν τις ρίζες του.

Στο θεατρικό κομμάτι που επιμελήθηκε και συμμετείχε ο Δημήτρης. Χαϊτίδης ήταν μαζί του η Γεύση Τουλουμίδου και τα δύο παιδιά της Φώτης και Καλλιόπη.

Τις αφηγήσεις έκαναν οι Τσιναρίδου Σόνια και ο Καρυώτης Φώτης.

Την επιμέλεια των χορευτικών είχαν για την Ξάνθη ο Μίλτος Αποστολίδης και για την Βέροια ο Βασίλης Ασβεστάς.

Στο τέλος της παράστασης οι συντελεστές δέχθηκαν τα θερμά συγχαρητήρια από τον Δήμαρχο και τους θεατές δηλώνοντας ότι ένοιωσαν μεγάλη συγκίνηση για αυτό το υπέροχο ταξίδι.

Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά μας.

 

Οδοιπορικό στον ΠόντοΟδοιπορικό στον ΠόντοΟδοιπορικό στον ΠόντοΟδοιπορικό στον ΠόντοΟδοιπορικό στον ΠόντοΟδοιπορικό στον ΠόντοΟδοιπορικό στον Πόντο