Ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην Ξάνθη
15
Μαΐου 2012, 08:43

Στην κατάμεστη αίθουσα του εργατικού κέντρου Ξάνθης, προσκεκλημένος των συλλόγων Κυπρίων και Ποντίων Ν. Ξάνθης, των Ποντίων Χορευτών "Τραντέλλενες" και του κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών, μίλησε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης με θέμα «"Η λύση του Τουρκικού Προβλήματος: 19η Μαΐου Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού."

Παράλληλα παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο: "Το Μικρά Ασία ενώνει - Το Τουρκία εκβαρβαρίζει".

Αναπτύσσοντας το θέμα του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην σημερινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία

«Τα αδιέξοδα που φαίνονται να τερματίζουν την πορεία της "μεταπολίτευσης" στην Ελλάδα, οφείλονται στην απαξίωση της παιδείας και της ηθικής, καθώς και στην αποξένωση της από την ίδια της την ιστορία. Η σημερινή πολιτική κατάσταση, την οποία είχα προβλέψει από το 1996, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής, γιατί πολιτική είναι η τέχνη της πρόβλεψης.», εκτίμησε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

Αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε «Προσπαθεί η Τουρκία να εξευρωπαϊστεί. Ποια; Η χώρα στην οποία κάποτε, όταν υπήρχαν οι λαοί που τους κατεδίωξε και τους αφάνισε, ο ευρωπαϊσμός ήταν οι θεμελιώδεις αρχές της κοινωνίας τους και από εκεί αναπήδησαν άνθρωποι οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις του ευρωπαϊσμού, όπως ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος, ο πατέρας της Ευρώπης.»

« Το πρώτο πέρασμα στην ευρωπαϊσμό είναι η αναγνώριση της αξίας της ζωής, κάτι που στην σημερινή Τουρκία δεν υφίσταται», σημείωσε με έμφαση.

Στο τέλος δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό που καταχειροκρότησε τον εξαίρετο Πόντιο πολιτικό, κοινωνιολόγο και συγγραφέα.

Ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην ΞάνθηΟμιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην ΞάνθηΟμιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην Ξάνθη