Το θεατρικό τμήμα του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης ταξιδεύει…
18
Νοεμβρίου 2009, 00:00

Με ιδιαίτερη  χαρά σας γνωρίζουμε ότι το Θεατρικό τμήμα του Συλλόγου μας, με το εξαίρετο ηθογραφικό θεατρικό έργο του Σίμου  Λιανίδη «Σα κρύα τη Λουτρού», έχει προσκληθεί και θα δώσει παραστάσεις  στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, στις 14 Νοεμβρίου 2009, στα πλαίσια της «5ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θεατρικών δημιουργημάτων» προσκεκλημένοι από το θεατρικό  τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου.

Το Ποντιακό Θέατρο που γεννήθηκε στον χώρο του αξέχαστου Πόντου, υπήρξε ο εκφραστής της ιστορίας των ελληνικών πράξεων και της ελληνικής γλώσσας και προσπάθησε μέσα από τις ρωγμές που άφηνε το τιμαριωτικό σύστημα στα τέλη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, το τανζιμάτ, κι αργότερα το τουρκικό κράτος, να κρατήσει τον ελληνισμό εκεί, δίνοντας του τα εθνικά πειστήρια της καταγωγής, της αδιάλειπτης συνέχειας, της  περηφάνιας. «Έλληνες εσμέν, απόγονοι ενδόξων προγόνων», γράφει ο Iωάννης Bαλαβάνης στο «Eιμαρμένης παίγνια» το 1860.

Αν το αρχαίο θέατρό μας αποτελεί τη μακρινή αρχή της προϊστορίας του νεοελληνικού θεάτρου, τότε, θα πρέπει να λογαριάζεται και το Ποντιακό Θέατρο, μαζί με τον Καραγκιόζη, το Κρητικό Θέατρο, τις Ομιλίες, σαν «γέφυρα» ανάμεσα στο αρχαίο και το νεοελληνικό θέατρο.

Αριθμεί σήμερα πάνω από 340 έργα τυπωμένα ή χειρόγραφα, γραμμένα σε όλα τα ιδιώματα της ποντιακής  διαλέκτου ή ποντιακής καθαρεύουσας, ή ποντιακής και δημοτικής, ή μόνο καθαρεύουσας. Από αυτά τα 285 γράφτηκαν στην Ελλάδα  μετά το 1922.

Στόχοι του η προβολή των ηθών και εθίμων του Πόντου και η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου μέσα από τα ακούσματα της.

Το θεατρικό τμήμα του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης ταξιδεύει…Το θεατρικό τμήμα του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης ταξιδεύει…